Pages

May 14, 2013

Birch sap / Берёзовый сок

The long-awaited spring has come to Finland and the traditional spring beverage, birch sap (it is called koivun mahla in Finnish), is being collected. Do you know why it is considered to be one of the rarest and most delicious food products in the world?
Наступила долгожданная весна и в Финляндии начался сбор традиционного весеннего напитка, берёзового сока (по-фински он называется koivun mahla). Знаете ли вы, почему берёзовый сок - это один из самых редких и изысканных продуктов в мире?


Birch sap is a natural boreal forest product. It is extracted from a birch tree in early spring when trees are just awaking from their winter sleep. Nutrient liquid, the sap, moves intensively from the roots to the branches inside the tree trunk. At this time, the sap has the maximum concentration of micronutrients, fructose, glucose, proteins, amino acids, enzymes and vitamins. 

Birch sap collection is typically done by tying a bottle to the tree, making a hole into its trunk and leading the sap to the bottle by a plastic tube. A small birch (with a trunk diameter about 15 cm) can give up to 5 liters of sap per day, and  a larger tree (diameter 30 cm) can produce up to 15 liters per day. 

Birch sap is usually collected between the first thaws and the start of bud development, before any green leaves have appeared, as at this time it becomes bitter. So the collection period is only about one month in a year. The price of birch sap is correspondingly high in some countries, for example, in Japan reaching up to 50 euro per liter.  

Natural birch sap has a very pleasant sweet taste and, moreover, it is extremely healthy. It is not only rich in vitamins and micronutrients, but also has an antimicrobial effect. If you drink one glass of birch sap a day, it will help you to cope with the spring vitamin deficiency, depression and fatigue. Tasty and healthy, birch sap gives health and fills life with joy and optimism!


Березовый сок является природным продуктом северных лесов. Он собирается ранней весной, когда деревья только-только просыпаются после зимнего сна. В стволе начинается бурное движение питательной жидкости к ветвям. В это время в ней максимальная концентрация микроэлементов, фруктозы, глюкозы, белков, аминокислот, ферментов и витаминов. 

Березовый сок чаще всего собирают следующим образом: привязав бутылку к дереву, проделывают отверстие в его стволе и дают соку стекать в бутылку с помощью пластиковой трубки. Небольшая березка (с диаметром ствола около 15 см) может дать до 5 литров сока в день, a дерево побольше (диаметром в 30 см) - до 15 литров в день. 

Сок обычно собирают с появлением первых проталин до распускания почек, перед появлением зеленых листьев, так как в это время он уже становится горьким. Период сбора, таким образом, всего около одного месяца в году. Цена березового сока, соответственно, очень высока в некоторых странах, например, в Японии она доходит до 50 евро за литр.

Натуральный берёзовый сок имеет очень приятный сладковатый вкус и, к тому же, он чрезвычайно полезен. Он не только богат витаминами и микроэлементами, но также имеет антимикробное действие. Если выпивать в день по одному стакану березового сока, это поможет справиться с весенним авитаминозом, депрессией и усталостью. Вкусный и полезный, берёзовый сок дарит здоровье и наполняет жизнь радостью и оптимизмом!

No comments:

Post a Comment