Pages

May 2, 2013

May Day lunch in Finland / Обед по-первомайски в Финляндии

May Day (Vappu in Finnish) is one of the biggest and most joyful festivals in Finland. Its style resembles a carnival when people young and old are members of the fun. The Finns celebrate Vappu by going on a picnic in a park or to the restaurant with family and friends to enjoy a delicious meal and a special Vappy drink called sima.

Первомай (по-фински Ваппу) - один из самых грандиозных и весёлых праздников в Финляндии. По стилю он напоминает карнавал, когда все - от мала до велика - являются участниками общего веселья. Финны отмечают Ваппу, отправляясь на пикник в парк или в ресторан с семьёй и друзьями, чтобы насладиться вкусной едой и особым напитком под названием sima


Vappu lunch consists mostly of fish dishes. For example, appetizers can be various types of smoked and marinated fish like herring, whitefish, vendace, bleak and cold smoked salmon with a variety of savory dill dressing.

Обед по-первомайски состоит, по большей части, из рыбных блюд. Так, на закуску подаются различные виды как копчёной, так и маринованной рыбы - селёдка, сиг, ряпушка, уклейка, а также лосось холодного копчения - всё это с укропом и различными пикантными заправками.




Fish appetizers are accompanied by vegetable salads like potato salad, tomato and cheese salad and pickled cabbage.

Рыбные закуски сопровождаются овощными салатами - картофельным, из помидоров с сыром, из маринованной капусты.


Appetizers are followed by a main course, delicious baked salmon with cream sauce, traditionally accompanied by several kinds of potato and steamed vegetables. Also, pancakes stuffed with veal and mushrooms are served at the table. 

За закусками следует горячее - нежный лосось, запечёный в сливочном соусе. На гарнир к нему предлагается традиционный  картофель в нескольких видах и тушёные овощи. А кроме того, подаются блины с начинкой из телятины с грибами. 


The traditional Vappu drink is sima, a sweet sparkling home-made beverage (low-alcohol or non-alcohol). It was originally mead from honey and water but nowadays the honey is replaced by sugar. Sima's other ingredients are lemon, yeast and raisins.

Традиционый напиток на финском обеде по-первомайски - sima, сладкий игристый напиток домашнего приготовления (слабоалкогольный или безалкогольный). Изначально это была медовуха, но в наши дни мёд заменили сахаром. Кроме него, sima готовится из воды, лимона, дрожжей и изюма.


Freshly prepared, sima has a very pleasant, soft refreshing taste and a slight smell of lilies of the valley for some reason :-)

Свежеприготовленный, sima имеет очень приятный, нежно-освежающий вкус и почему-то слегка пахнет ландышами :-)


And finally tea or coffee with chocolate and vanilla mousse is served.

И, в заключение, на десерт подаётся чай или кофе с шоколадно-ванильный муссом.


...and also traditional Finnish munkki, a kind of donuts without a hole in sugar coating.

...а также традиционные финские munkki, обсыпанные сахаром пончики без отверстия.



No comments:

Post a Comment